Werkdruk in de zorg

20 november 2023

De werkdruk in de zorg is momenteel ontzettend hoog en de verzuimcijfers blijven stijgen. Dit maatschappelijke probleem lijkt nog steeds moeilijk op te lossen. Overal hoor je dezelfde geluiden. Er is een te kort aan personeel waardoor de werkdruk steeds groter wordt. Er worden overuren gedraaid om de gaten in het rooster te dichten. Dit zorgt voor nog meer werkdruk en uiteindelijk wordt het domino effect zichtbaar.

Mensen die kiezen voor de zorg doen dit bijna altijd vanuit hun hart. Ze willen graag zorgen voor andere mensen en ze willen dit ook graag goed doen. Het werk kan zowel psychisch als lichamelijk zwaar zijn en door de steeds groter wordende werkdruk raakt de balans hierdoor weleens verstoord.

De worsteling van werkdruk

Wanneer je in deze situatie zit dan voelt het vaak alsof je niet anders kunt doen dan gewoon door gaan. Er is al te weinig personeel, dus kun je je collega’s niet laten zitten. Daarnaast wil je nog steeds het beste voor je cliënten en wordt de keuze snel gemaakt om jezelf dan maar weg te cijferen. Het effect hiervan is dat je lontje steeds korter wordt, je lichaam gaat protesteren en spanningen op het werk en in de privésituatie nemen toe. Je drijft jezelf tot het uiterste. Tot het moment dat het echt niet meer gaat.

Het is ontzettend moeilijk om in dit soort situaties jezelf op de eerste plek te zetten en je grenzen duidelijk te maken. Je wilt je team en cliënten niet in de steek laten. Maar hoe zorg je er nou voor dat je jezelf niet in de steek laat?

Uiteindelijk zou het vooral helpen als er meer personeel beschikbaar zou zijn, maar dit ligt buiten jouw cirkel van invloed. Je bent hierbij afhankelijk van anderen. Dit heeft tijd nodig. Tot die tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen zodat je je hoofd boven water houdt.

Zorg voor jezelf

Ondanks de hoge werkdruk wil je toch graag door gaan met het werk waar je zo bewust voor hebt gekozen. Misschien kunnen onderstaande tips je helpen om staande te blijven in alle hectiek.

Communicatie

Het is belangrijk om te blijven communiceren met elkaar. Houdt de situatie bespreekbaar met je collega’s en leidinggevende en zorg voor transparantie. Door te praten over de werkdruk en de punten waar je tegen aan loopt kun je vaak weer even verder. Ze zeggen niet voor niets: gedeelde smart is halve smart. Houdt niet alles voor jezelf. Hierdoor maak je de druk voor jezelf alleen maar groter. Wanneer het niet prettig voelt om hierover te praten met je collega’s of leidinggevende, kijk dan of je bij iemand anders terecht kan waar je wel een goed gevoel bij hebt.

Pauze

Door de hoge werkdruk schiet de pauze er vaak als eerste bij in. Toch is het nemen van pauzes heel belangrijk. Je laadt weer even op en daardoor kun je je weer beter concentreren. De lunchpauze is sowieso een belangrijk moment om op te laden en om rustig te kunnen eten. Je inwendige motor heeft tenslotte ook brandstof nodig. Daarnaast kan het je helpen om tussendoor eens een korte pauze van een paar minuten te pakken. Ga hierbij dan het liefst even naar buiten; frisse lucht en andere omgeving. Dit zal je net even weer een boost geven.

Vraag hulp

Hulp vragen blijft voor velen lastig. Je wilt het het liefst zelf doen ook al moet je hiervoor tot het uiterste gaan. Uiteindelijk daalt je energielevel steeds verder en duurt het langer om weer op te laden. Door samen de krachten te bundelen en steeds af te blijven stemmen of je elkaar kunt helpen of ondersteunen bereik je uiteindelijk meer. De draagkracht blijft voor langere tijd groter en het zorgt voor een beter teamgevoel.

Durf nee te zeggen en geef je grenzen aan

Mensen die in de zorg werken voelen zich vaak verantwoordelijk voor de cliënten en voor het team. Hierdoor kan het moeilijk zijn om nee te zeggen.  Het komt regelmatig voor dat je eigenlijk voelt dat het beter is om je grenzen aan te geven, maar kiezen we toch voor het belang van de ander. Het is niet erg als dit een keer voor komt, maar wanneer je jezelf te vaak wegcijfert wel. Op een gegeven moment zal je ervaren dat je je er niet lekker bij voelt of dat je lichaam signalen af gaat geven dat het genoeg is. Het is belangrijk om dit voor te zijn. Sta vaker even stil bij jezelf en je eigen gevoel voordat je automatisch ja zegt. Zeg eens vaker nee.

Neem je werk niet mee naar huis

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Bij een hoge werkdruk en veel stress gebeurt het regelmatig dat je je werk mee naar huis neemt. De psychische druk is soms groot en dan is het moeilijk om dit los te laten.  Probeer je werkzaamheden zoveel mogelijk af te ronden voor die dag en ga op tijd naar huis. Vermijd thuis werken zoveel mogelijk. Zodra je chaos in je hoofd ervaart, schrijf dan gedurende de dag de punten op die je nog moet doen en stel prioriteiten. Dit geeft je houvast om werkzaamheden af te ronden en niets te vergeten. Zijn er punten die je niet af krijgt? Kijk dan of deze doorgeschoven kunnen worden naar een ander moment. Lukt dit niet, kies er dan voor om een collega te vragen of hij/zij hier tijd voor heeft. Als je een keer langer op je werk moet blijven om zaken af te ronden, dan is dat natuurlijk niet erg. Wanneer dit structureel het geval is, dan is het goed om dit aan te kaarten.

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft veel signalen af. Het is alleen de vraag hoe bewust je hier naar luistert. Heel vaak negeren we de vermoeidheid, de hoofdpijn of de rugpijn. We gaan regelmatig te lang door. Let eens wat vaker op de signalen die je lichaam afgeeft en wat het nodig heeft. Wees lief voor jezelf en zorg goed voor je lichaam. Wanneer jij lekker in je vel zit, dan kun je er ook veel beter zijn voor de ander.

Ontspanning

Het is belangrijk om jezelf na het harde werken weer op te laden. Zorg daarom voor voldoende momenten om te ontspannen en om meer rust in je hoofd te krijgen. Ga eens wat vaker naar buiten om te wandelen of te sporten. Ga dingen ondernemen waar je energie van krijgt of neem een warm bad en lees een goed boek. Hoe dan ook, zorg voor tijd voor jezelf. Net zoals bij je telefoon de batterij regelmatig opgeladen moet worden, geldt dat ook voor jou. Zorg dat jouw batterij weer op kan laden om de volgende dag weer fris te kunnen starten.

Meer weten?

Hopelijk helpen bovenstaande punten om jezelf in balans te houden. Mocht dit toch niet voldoende zijn en heb je de behoefte om hier eens over te praten en gerichte tips en adviezen te krijgen? Dan ben je bij UniQ coach & care altijd welkom. Ik bied je graag een luisterend oor en begeleid je in jouw eigen persoonlijke proces.

Wil je meer weten, neem dan contact met me op of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Terug naar overzicht