Coaching bij langdurige stress

30 juli 2023

Af en toe krijg ik de vraag wat ik nu precies doe als coach. Je hebt verschillende soorten coaching en ook verschillende doelgroepen. Meer duidelijkheid over mijn vorm van coaching en mijn doelgroep licht ik graag toe in deze blog.

Wat voor soort coaching

Als coach begeleid ik volwassenen die te maken hebben met langdurige stress. Stress wordt snel gerelateerd aan werk, maar we kunnen op veel meer gebieden stress ervaren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan stress door een te drukke invulling van dagen of het vast lopen in relaties en contacten. Je weet dat je iets moet veranderen in je leven, maar je bent bang voor de verandering of consequenties. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met het vormgeven van een nieuwe situatie. Zo zijn er nog tal van oorzaken van stress te noemen.

Mijn manier van coachen bestaat uit gespreksvoering. Hierbij ligt de focus op de toekomst, hoe je door middel van bewustwording kunt groeien en bepaalde valkuilen in de toekomst kunt vermijden.

Taboe

Er lijkt nog steeds een taboe te zitten op het inschakelen van hulp wanneer het allemaal te veel wordt. Ik merk dat er veel mensen bang zijn dat de gesprekken zwaar zijn, dat er gespit wordt in het verleden en er daardoor misschien van alles naar boven komt. Het is voor velen moeilijk om er aan toe te geven dat het minder goed gaat, voor zichzelf en naar de omgeving. Het is jammer dat dit denkbeeld nog steeds een belemmerende factor is, omdat je jezelf hierdoor onnodig lang blijft kwellen.

Wanneer we het vergelijk maken met een sportcoach, dan is er helemaal geen sprake van een taboe. Een sportcoach begeleid je in het beter worden in de sport en om fysiek sterker te worden. Je krijgt adviezen en oefeningen, waardoor je groeit.
In mijn manier van coaching doe ik eigenlijk hetzelfde, alleen dan op mentaal vlak. Ook hierbij ligt de focus op groei en ontwikkeling waarbij ik adviezen en oefeningen geef.

Door coaching word je mentaal sterker en je krijgt veel meer inzicht in je eigen handelen en valkuilen. Hierdoor kun je in de toekomst bewuster keuzes maken en kun je je beter wapenen tegen stress.

Wanneer stap je naar een coach

Het meest verstandige is om al in een vroeg stadium te starten met coaching. Helaas zie ik nog regelmatig dat mensen te lang met veel stress blijven rond lopen, waardoor overspannenheid of een burn-out op de loer ligt. De herstelperiode hiervan is langer. Naast het werken aan je fysieke ontwikkeling is het net zo belangrijk om te werken aan je mentale ontwikkeling. Hoe eerder je hiermee aan de slag gaat, des te beter kun je klachten voorkomen.

Kortom, wanneer je merkt dat je langdurig en vaak stress ervaart, dan is het aan te raden om een gesprek aan te vragen. Dit zal je snel verder helpen en erger helpen voorkomen.

Werkwijze

Ik start altijd met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierbij noteer ik enkele basisgegevens, vertel ik over mijn manier van coachen en zullen we samen in gesprek gaan over de hulpvraag die er ligt. In zo’n eerste gesprek kun je voor jezelf nagaan of mijn werkwijze voor jou kan werken en of je mij als coach wilt hebben. Vertrouwen is voor mij één van de belangrijkste punten bij coaching. Wanneer je je niet op gemak voelt en er geen basis voor vertrouwen is, dan zal dit de voortgang in de weg staan. Om die reden ben je altijd vrij om na het kennismakingsgesprek zelf te bepalen of je een vervolgafspraak wilt of niet.

Wanneer je besluit om een vervolgafspraak te maken, dan zullen we samen doelen gaan stellen op basis van je hulpvraag. Hier gaan we gedurende een x aantal gesprekken samen aan werken. Ik zal je tijdens deze gesprekken gerichte vragen stellen om je aan het denken te zetten en om je andere perspectieven te laten zien. Het draait bijna allemaal om bewustwording van jezelf en de keuzes die je maakt. Om de sessies kracht bij te zetten, geef ik je opdrachten mee zodat je in de tussentijd ook zelf aan de slag kunt gaan. De opdrachten worden altijd in overleg met elkaar afgestemd. Als de opdracht namelijk niet bij je past, dan zal de motivatie om er iets mee te doen kleiner zijn.

De hoeveelheid sessies die er nodig zijn, is per persoon anders.  Je bent altijd vrij om te beslissen of je een vervolgafspraak wilt of niet.

Particulier en zakelijk

Bij UniQ coach & care kun je als particulier (op afspraak) langs komen in mijn praktijk in Breda. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig.  Daarnaast ben ik ook inzetbaar als coach bij bedrijven. Gesprekken vinden plaats op locatie en we maken vooraf afspraken over de hoeveelheid uren dat ik op locatie aanwezig ben. Het is mogelijk om vrije inloopmomenten in te plannen voor werknemers of om concrete afspraken te maken met werknemers die behoefte hebben aan coaching.

Meer weten?

Wil je meer informatie of ben je benieuwd of ik iets voor jou kan betekenen?
Kijk dan eens op mijn website of neem contact met me op via de mail: jacqueline@uniqcoachencare.nl of bel: 06-83388077

Terug naar overzicht