Reiki; een manier van ontspannen

21 augustus 2019

Naast het voeren van coachingsgesprekken om mensen te begeleiden en te adviseren is reiki een mooie aanvulling om weer beter in je vel te komen. Het is een manier om te ontspannen en om tegelijkertijd het zelfgenezend vermogen van je lichaam te activeren. De combinatie van coachingsgesprekken en reikibehandelingen heeft een positief effect op elkaar.

Wat is reiki?

Herken je dat wanneer je ergens pijn hebt, je automatisch je handen op de zere plek legt om de pijn te verzachten? Dit is kort door de bocht wat reiki inhoud. Vaak wordt reiki bestempeld als zweverig, maar dat is onterecht. Wel is het moeilijk om uit te leggen wat het precies met je doet, dus mijn advies is om het gewoon eens te ervaren!

Reiki is een alternatieve geneeswijze afkomstig uit Japan. Letterlijk staat het voor universele levensenergie (Rei=universeel en Ki=levensenergie). Zo is reiki vergelijkbaar met andere alternatieve geneeswijzen zoals shiatsu en acupunctuur.

Ons lichaam bestaat naast botten, spieren en zenuwen ook uit energiebanen. In deze energiebanen kunnen blokkades ontstaan door bepaalde gebeurtenissen, stress etc. Hierdoor kan de energie niet meer goed doorstromen. Dit kan zich soms uiten in een lichamelijke klacht. Lichaam en geest worden als een geheel gezien en hebben altijd invloed op elkaar. Reiki richt zich er vooral op om het netwerk van energiebanen weer in evenwicht te brengen en te houden.  Reiki werkt ontspannend en het verlicht ongemakken als pijn en stress. Het is tevens een methode om tot rust te komen en een beter zelfbewustzijn te creëren. Daarnaast wordt het zelfgenezend vermogen aangewakkerd en zal het immuunsysteem versterkt worden.

Wat kun je verwachten van een reiki behandeling?

Allereerst zal er een kennismakingsgesprek plaats vinden waarin we eventuele klachten bespreken. Aan de hand hiervan zal ik mijn behandeling vormgeven en extra aandacht geven aan de gebieden die dat nodig hebben.

Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel waarbij je gewoon je kleren aan mag houden (m.u.v. je schoenen). Vaak wordt er ook nog een extra deken over je heen gelegd voor de warmte en voor een veilig gevoel. Het fijnst is om de behandeling met gesloten ogen te ondergaan zodat je zo ontspannen mogelijk ligt. Vervolgens leg ik mijn handen elke keer op of boven verschillende plekken van het lichaam. Hierdoor stroomt de energie door je lichaam en doet datgene wat goed is voor jou. Door een behandeling te ondergaan voel je je heerlijk ontspannen, je geest komt volledig tot rust en lichamelijke klachten zullen verminderen of verdwijnen. Op langere termijn, wanneer je regelmatig reiki toepast, zul je merken dat je beter kunt omgaan met je gevoelens en emoties en daardoor sterker in het leven zal staan.

Tijdens de behandeling kun je verschillende dingen voelen zoals kou, warmte, tintelingen, rommelen van de buik, een drukkend / kloppend gevoel of kun je je juist heel licht voelen. Het komt ook regelmatig voor dat mensen veel moeten gapen of in slaap vallen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bij het ondergaan van een reikibehandeling het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ontspant. Vrijwel iedereen voelt dan ook tijdens en na de behandeling een heerlijke rust en ontspanning.

Aantal behandelingen

Het is vooraf moeilijk te beoordelen hoeveel behandelingen iemand nodig heeft. Dit hangt helemaal af van de klachten van de persoon in kwestie. Vaak is het wel wenselijk om meerdere behandelingen te ondergaan om de klacht(en) goed aan te pakken. Uiteraard kun je ook kiezen voor een eenmalige behandeling puur voor de ontspanning.

Effecten van een behandeling

Naast de rust die je waarschijnlijk in eerste instantie zal ervaren, kan het zijn dat je lichaam in de dagen erna op de behandeling gaat reageren. In sommige gevallen worden de klachten eerst erger. Dit komt doordat het lichaam tot rust is gekomen en daardoor vaak de klachten eerst meer aan de oppervlakte komen. Na een paar behandelingen zullen de klachten af gaan nemen.

Aangezien er onbewust veel gebeurt in je lichaam is het belangrijk om na een behandeling veel water te drinken, ook de dagen erna. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd.

Voor wie is reiki geschikt?

Reiki is geschikt voor iedereen die wil ervaren hoe het is om te ontspannen en vrij wil zijn van pijnen zoals bv hoofdpijn, migraine, buikklachten, stress of andere lichamelijke ongemakken. Een reikibehandeling sluit goed aan bij coachingstrajecten.

Reiki is een aanvulling op de reguliere geneeskunde en dus geen vervanging. Het is aan te raden om bij ziekte altijd eerst uw huisarts te raadplegen.

Reiki in Breda

Ben je na bovenstaand stuk geïnteresseerd geraakt en zou je graag eens een reiki behandeling in Breda ondergaan? Of heb je liever eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Het kan allemaal! Je bent van harte welkom bij UniQ coach & care in Breda. Ik zie je graag!

Terug naar overzicht