Overspannen, burn-out of gewoon stress?
10 juli 2017
Herken symptomen burn-out en wees er op tijd bij!
Iedereen ervaart weleens stress en dit is in principe niet erg. Dit houdt ons alert en hoort er een beetje bij. Wanneer je echter te lang bloot gesteld wordt aan stress bestaat het risico dat je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt.
Het begint allemaal met vermoeidheid en prikkelbaarheid, maar het kan onbewust steeds erger worden. Men zegt dan ook vaak dat een burn-out ‘erin sluipt’ en op het moment dat je erachter komt is het meestal te laat.
Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen stress, overspannen zijn en een burn-out?
In deze blog lees je in het kort over het verschil en de symptomen.
Stress
Stress is eigenlijk gewoon spanning. Het zorgt ervoor dat je klaar bent voor actie. Je hersenen geven een signaal af en hierdoor wordt er adrenaline (en cortisol bij langdurige stress) aangemaakt. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je hart en spieren toe. Op deze manier kun je alert reageren. Bij stress zijn deze momenten van korte duur en treedt er vervolgens weer ontspanning op, waardoor het zich in balans houdt.
De symptomen van stress zijn o.a. lichte hoofdpijn, stemmingswisselingen, een opgejaagd gevoel en mogelijk slecht kunnen slapen.
Overspannen
Wanneer de stress te lang aan houdt en de ontspanning steeds minder wordt kan het lichaam niet meer volledig herstellen. Op deze manier krijgen we te maken met chronische stress wat uiteindelijk kan resulteren in overspannen raken. Je energie begint op te raken en je belastbaarheid wordt steeds lager. Je vervult je taken steeds minder naar tevredenheid en de lichamelijke klachten nemen toe.
Op dit moment ga je merken dat de stress je opbreekt. Het is heel belangrijk dat je hier nu niet mee door blijft lopen. Dit is het moment om voor jezelf te kiezen en om met jezelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld de hulp van een coach, arbo arts of psycholoog. Er zullen structurele veranderingen moeten komen om de dagelijkse stress te verminderen. Hier is een compleet andere manier van denken voor nodig. Veel mensen denken het zelf op te kunnen lossen, maar als dat zo zou zijn, dan was je waarschijnlijk al niet op dit punt beland.
De symptomen van overspannenheid zijn o.a. hoofdpijn, rugpijn, stijve schouders, oorsuizen, snelle ademhaling, verhoogde bloeddruk, spijsverteringsstoornissen, rusteloosheid, slaapproblemen, vermoeidheid, opgejaagd voelen, snel geïrriteerd zijn of snel huilen, somberheid, nergens zin in hebben, piekeren, concentratieproblemen, gevoel van angst en paniek, vergeetachtigheid, snauwerig en extreem kritisch tegenover anderen zijn.
Burn-out
Wanneer je geen hulp zoekt en je worstelt hardnekkig door, dan is de kans groot dat je een burn-out krijgt. Je lichaam is zowel lichamelijk als geestelijk volledig uitgeput en functioneert niet goed meer. Je kunt de klachten nu niet meer negeren en je lichaam protesteert volledig. Het lichaam heeft al maanden of zelfs jaren signalen gegeven die zijn genegeerd en daarom geeft het nu signalen af waar je niet meer onderuit kunt.
Ondanks de aanloop naar een burn-out, kan het toch onverwacht komen en komt dit vaak hard aan. Je zal nu toch echt aan de slag moeten met jezelf en de burn-out. Dit is niet eenvoudig en het heeft vaak een langere tijd nodig om te herstellen. Het is verstandig om je huisarts in te lichten en hulp te zoeken bij een coach of psycholoog.
De symptomen van een burn-out zijn angst- en paniekaanvallen, extreem gevoel van uitputting, slaapproblemen, extreem gevoelig voor prikkels, depressie, verminderd gevoel van eigenwaarde, concentratieverlies, emotionele labiliteit.
Voorkomen is beter dan genezen
Stress wordt vaak onderschat, maar zoals je leest kan het je lichaam en leven behoorlijk in de war schoppen. Het is ontzettend belangrijk om te (blijven) luisteren naar de signalen van je lichaam. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en schakel vroegtijdig hulp in om te voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Schroom niet om een coach of psycholoog in te schakelen. Zie het als een bewuste keuze om goed voor jezelf te zorgen, net zoals je bijvoorbeeld kiest om te gaan sporten om fit te blijven. Met iemand praten kan geen kwaad en je zal merken dat je er altijd wijzer en sterker uitkomt.
Wil je meer informatie over dit onderwerp en / of herken je jezelf in bovenstaande en wil je hier graag eens over praten, neem dan vrijblijvend contact op via www.uniqcoachencare.nl/contact/
Terug naar overzicht