Ontspannen op vakantie!

2 juli 2018

Het is zomer en voor velen dus tijd voor vakantie!!

Over het algemeen kijkt iedereen uit naar dit moment; even geen werk, gezellig tijd voor elkaar en genieten van een mooie vakantieplek! Even lekker een paar weken ontspannen….

Loskomen van stress

Toch zijn er veel mensen die voorafgaand aan deze periode extra stress ervaren door de overdracht die ze moeten schrijven, afspraken die nog gepland moeten worden etc. Hierdoor voelt het des te meer dat je toe bent aan vakantie.
Ook tijdens de vakantie is het voor sommigen moeilijk om het werk los te laten. De stress zit nog in het lichaam en het duurt meestal enige tijd voordat dit plaats kan maken voor ontspanning en rust.

Wil jij ontspannen op vakantie gaan en de stress achter laten?

Tips voor een ontspannen vakantie:

1. Neem voldoende tijd voor de overdracht

Begin al een paar weken voor je vakantie met het toewerken naar je overdracht. Laat je collega’s tijdig weten dat je op vakantie gaat en zorg dat je een waarnemer hebt die men kan benaderen tijdens jouw afwezigheid.

Iedereen gaat graag met een goed gevoel op vakantie, maar zorg ervoor dat je jezelf niet gek maakt door alles af te willen hebben. Ga daarom niet proberen alles nog voor je vakantie in te plannen. Vraag jezelf af of de werkzaamheden kunnen wachten tot na je vakantie of dat ze door iemand anders overgenomen kunnen worden. Stel prioriteiten.

2. Plan een paar dagen voor en na je reis vrij

Als het dan eindelijk vakantie is heeft je lichaam even tijd nodig om tot rust te komen. Het is daarom verstandig om al een paar dagen vrij te plannen voordat je op reis gaat. Probeer tijdens deze dagen nog wel je ritme aan te houden van voor je vakantie. Dus ben je gewend om vroeg op te staan, ga dan niet gelijk de eerste dag uitslapen. Hierdoor word je bioritme verstoord en kun je je juist nog vermoeider gaan voelen. Probeer dit langzaam af te bouwen.

Ook na je vakantie is het fijn om nog één of meerdere dagen vrij te zijn. Dit zorgt ervoor dat je de rust van de vakantie nog even vast kan houden en kun je je thuis weer rustig voorbereiden op het werkritme.

3. Laat je laptop thuis en schakel je email op je smartphone uit

Probeer je werk zoveel mogelijk thuis te laten door geen laptop mee te nemen op vakantie. Ook is het tegenwoordig erg verleidelijk om tussendoor je mail nog even te bekijken op je smartphone. Hoe minder je hier op vakantie mee bezig bent, des te meer je echt los kunt  komen van het werk. Wanneer je dit lastig vindt, of wanneer het inmiddels een automatisme is geworden, geef dan je telefoon (regelmatig) af aan je partner of een andere reisgenoot. Op deze manier wordt de neiging minder groot.

Wanneer je echter wel bereikbaar moet zijn, spreek dan op je werk af dat je elke dag op een vaste tijd bereikbaar bent en kijk (indien nodig) een paar keer per dag of er voicemails zijn. Hoe minder je er op een dag mee bezig bent, des te meer tijd heb je voor leuke en ontspannen momenten.

4. Schrijf het van je af

Neem een notitieblokje en een pen mee op vakantie. Wanneer je tijdens je vakantie aan dingen denkt die je na je vakantie moet doen, schrijf het dan op. Op die manier maak je een lijstje voor na de vakantie en kun je het tijdens de vakantie beter los laten.

5. Gun jezelf de tijd

Je zal vast weleens merken dat er tijdens de eerste dagen van de vakantie irritaties kunnen ontstaan. Door de rust die ontstaat krijgen je (opgekropte) gedachten en gevoelens nu de ruimte. Geef jezelf en de ander de ruimte om dit te ventileren en om af te kicken van de drukte en het werkritme. Neem het allemaal met een korrel zout en wees je ervan bewust dat dit even nodig is om te acclimatiseren.

6. Breng balans in je vakantie

Sommige mensen houden van avontuurlijke vakanties of willen gewoon veel ondernemen. Hierdoor ontstaat het risico dat je uiteindelijk nog vermoeider thuis komt dan dat je al was. Plan daarom regelmatig rustmomenten voor jezelf in zodat je weer kunt opladen.

7. Ga de natuur in

Het is inmiddels wel bekend dat het erg rustgevend werkt wanneer je de natuur in gaat. Dus maak daar tijdens je vakantie zeker gebruik van. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen in een natuurgebied of aan het strand (het liefst wanneer het hier rustig is, dus niet wanneer het vol ligt met toeristen of op het heetst van de dag). Juist de rustige plekken in de natuur zullen je een ontspannen gevoel geven, zeker wanneer je er bewust van probeert te genieten. Kijk om je heen, snuif de frisse lucht op en luister naar de geluiden.

8. Pak je eigen momenten

Doe tijdens je vakantie ook eens dingen alleen. Bedenk wat jij leuk vindt om te doen en pak je momenten hiervoor. Maak bijvoorbeeld eens alleen die wandeling langs de boulevard of lees een goed boek (liever niet werkgerelateerd). Dit zorgt ervoor dat je ook even dichter bij jezelf komt.

9. Sta stil bij jezelf

Aansluitend op het voorgaande punt, is het vaak ook fijn om tijdens de vakantie even stil te staan bij je leven. Waar word jij blij van? Wat is belangrijk in je leven? Besteed je daar genoeg tijd en aandacht aan of zijn er dingen die je wilt veranderen?  Door de ontspanning tijdens de vakantie ben je vaak rustiger en kun je hier beter over nadenken. Vaak ontstaan er op dit soort momenten ook nieuwe (creatieve) ideeën. Dit kan veel rust en duidelijkheid bieden.

10. Leg herinneringen vast

Maak tijdens je vakantie foto’s van de fijne en leuke momenten. Hierdoor kun je langer nagenieten van een heerlijke vakantie. Wanneer de stress weer toe slaat, pak dan de foto’s erbij en probeer even stil te staan bij de vakantiemomenten. Dit zal je weer een blij gevoel geven.

Ik wens je een hele fijne en ontspannen vakantie toe!

Geniet er van en doe rustig aan!

Terug naar overzicht