Burn out? Kies voor een multidisciplinaire aanpak

18 oktober 2018

Waarschijnlijk ervaar je al langer lichamelijke en/of geestelijke klachten, maar heb je deze signalen te lang genegeerd. Nu ben je op het punt beland dat er echt iets moet gebeuren. Goed dat je er nu mee aan de slag wilt gaan!

Maar hoe pak je dit aan? Het is vaak lastig om te bepalen waar je moet beginnen en wie je kan helpen bij het herstel van een burn out.

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je klachten en waar deze door veroorzaakt worden. Wanneer je inzicht krijgt in de oorzaak van je burn out, dan kun je gericht en bewust gaan werken aan je herstel. Naast het mentale stuk is er ook aandacht voor het lichaam nodig. Deze is de afgelopen tijd behoorlijk overbelast geraakt en zal opnieuw zijn balans moeten vinden. Lichaam en geest hebben veel invloed op elkaar en het is daarom goed om bij een burn out aan beide te werken!

Bredere aanpak bij burn out

Om aan beide aspecten te werken is het raadzaam om de behandeling hier ook op te richten. Wanneer je bij je huisarts bent geweest dan zal die je misschien geadviseerd hebben om te gaan praten met een psycholoog en daarnaast je rust te pakken. Dit is een optie, maar er is zoveel meer mogelijk. Bekijk wat bij jou past en waar jij een goed gevoel bij hebt. Het is belangrijk om je hierbij te richten op de verschillende aspecten:

Mentaal

Om te werken aan het mentale stuk kun je o.a. kiezen voor de begeleiding van een psycholoog of een burn out coach. Voor velen voelt het helaas nog als een te hoge drempel om hulp in te schakelen. Toch adviseer ik om het wel te doen. Ga op zoek naar een hulpverlener waar je een goed gevoel bij hebt. De eerste stap is het moeilijkst, maar wanneer die gezet is valt er vaak al een last van de schouders.
Wanneer je kiest voor een burn out coach, dan gaat deze met jou op zoek naar de oorzaken van je burn out en hoe je veranderingen aan kunt brengen in je dagelijks leven en routine. Je krijgt hierbij tips en praktische huiswerkopdrachten om ook na de sessie bewust bezig te blijven met je herstel.

Kies voor een hulpverlener die bij jou past en waarbij je het gevoel hebt dat er een basis voor vertrouwen is. Dit is essentieel om er een succes van te maken. Plan bijvoorbeeld een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te ervaren hoe het voor je voelt. Je bent altijd vrij om te beslissen of je ermee verder wilt of niet.

Fysiek

Zoals al eerder benoemd is het lichamelijk herstel ook zeer belangrijk. Je lichaam krijgt veel te verduren en hierdoor kunnen er blokkades ontstaan. Het is aan te raden om naast de begeleiding van een psycholoog of burn out coach ook langs te gaan bij iemand die een bijdrage kan leveren aan het herstel van je lichamelijk klachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan (psychosomatische) fysiotherapie, massagetherapie, osteopathie, voetreflexologie of craniosacraal therapie.

Voeding

Tot slot is er nog een onderdeel wat vaak vergeten wordt binnen de behandeling van een burn out en dat is voeding. In de aanloop naar en tijdens een burn out is de kans groot dat je voedingspatroon anders is geworden en dat je niet altijd de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast kan er een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan. Door de burn out heeft je lichaam moeite om dit zelf weer op te bouwen. Om die reden is het verstandig om eens bij een gezondheidstherapeut of voedingsdeskundige langs te gaan.

Kortom, wil je goed herstellen van een burn out? Pak dit dan grondig en volledig aan. Het kost tijd en energie, maar uiteindelijk kom je er altijd sterker uit en zal het je veel opleveren!

Burn out coach Breda

Wanneer je besluit te kiezen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een burn out coach dan ben je van harte welkom bij UniQ coach & care in Breda.

UniQ coach & care is een praktijk gericht op preventie en behandeling van burn out, bore out en andere stress gerelateerde klachten. Mijn naam is Jacqueline en het is mijn doel om je op een laagdrempelige manier nieuwe inzichten te geven en de motivatie terug te brengen, zodat je weer efficiënt kunt functioneren. UniQ coach & care heeft een netwerk opgebouwd in Breda met andere behandelaars en  therapeuten. Hierdoor kan ik je informeren over aanvullende behandelingen om zo goed mogelijk aan je herstel te kunnen werken.

Een kennismakingsgesprek is gratis en wordt in overleg met jou zo snel mogelijk ingepland. Wanneer het kennismakingsgesprek voldoet aan je wensen en je hebt er een goed gevoel bij, dan maken we een vervolgafspraak. Samen bepalen we je persoonlijke doel(en) en ik begeleid je gedurende het coachingstraject.

Wanneer je interesse is gewekt en meer wilt weten over UniQ coach & care in Breda kijk dan eens op mijn website. Wil je liever persoonlijk contact of heb je vragen, dan mag je me uiteraard ook bellen of een email sturen.

 

Terug naar overzicht