Ontspannen… Heb jij daar tijd voor?

10 oktober 2016 Ontspannen

Leren ontspannen

Ken je dat gevoel dat je steeds achter de feiten aan loopt, je nog zo veel zou willen doen, maar er niet aan toe komt. Dat je te weinig tijd aan jezelf kan besteden en niet kunt ontspannen? Word je hier eigenlijk heel moe en onrustig van? Dat is natuurlijk niet zo gek. We leven in een hectische maatschappij waarbij er veel van ons verwacht wordt. We moeten werken, we zorgen voor het gezin en de families, de administratie moet gedaan worden, het huis heeft onderhoud nodig en als er nog tijd over is dan sporten we. Kortom, we leven continu op de klok.

Maar sta je weleens gewoon stil? Pak je weleens een moment rust voor jezelf om even niks te ‘moeten’? Gewoon om een moment uit de hectiek te stappen en jezelf op te laden? Nee?

Vaak zijn er redenen als ‘daar heb ik geen tijd voor’ of ‘het voelt egoïstisch als ik mijn eigen tijd pak en anderen daardoor nee moet verkopen’ of ‘ik kan dat niet, daar word ik alleen maar onrustiger van’.

Onzin! Het is essentieel om je eigen tijd te pakken en een moment van rust in te lassen in ons drukke bestaan. De boog kan niet altijd gespannen staan, want uiteindelijk gaat dit een keer mis. Iedereen verdiend zijn eigen tijd, zijn oplaadmoment. Sterker nog, het is essentieel om in balans te blijven ten behoeve van je gezondheid. Pak eens wat vaker een moment voor jezelf om jezelf weer op te laden! Dit kan de ene keer een moment van 5 minuten zijn en de andere keer een uur of langer.

Om je op weg te helpen geef ik je enkele suggesties om mee aan de slag te gaan. Uiteraard zijn er tal van mogelijkheden en een ieder kiest datgene wat bij hem/haar past.

Suggesties om te leren ontspannen:

Bewegen in de natuur

Het is bewezen dat de natuur een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Ga daarom eens wat vaker de natuur in. Wandelen in het bos, op het strand of het park vlakbij huis. Lekker bewegen in de natuur en genieten van de omgeving, de wind door je haar, een zonnestraal op je gezicht en het inademen van frisse lucht… Een perfecte manier om tot rust te komen en stress en spanning los te laten.

Doe iets waar jij blij van wordt

Waar wordt jij nou blij van? Dat kan van alles zijn, zoals het lezen van een goed boek, het nemen van een warm bad, schilderen, mediteren, in de zon zitten etc. Plan voor jezelf een moment dat je zelf kan genieten van datgene jij echt leuk vindt, waar jij blij van wordt en waar je van kunt ontspannen.

Let eens op je ademhaling

Heb je er weleens op gelet hoe jij adem haalt? Doe je dit via de borstademhaling of de buikademhaling? Vaak zie je dat wanneer je onder druk staat en spanning ervaart dat de ademhaling dan hoog zit en vluchtiger is. Pak elke dag eens een moment om op je ademhaling te letten. Hierdoor wordt je automatisch rustiger en laat je spanning los.

Neem eens heel bewust een douche of bad

Vaak springen we ’s ochtends snel onder de douche om ons klaar te maken voor het werk of we douchen ’s avonds nog even snel voor het slapen gaan. Maar geniet je nog wel eens bewust van het douchen? Water kan een heel rustgevend effect hebben, maar dan moeten we ons daar vaak wel bewust van zijn. Neem eens de tijd om bewust te genieten van het douchen, voel de waterstralen over je lichaam gaan, voel de warmte en smeer je eens op je gemak in met die lekker ruikende douchegel. Geen tijdsdruk, geen stress…. puur even genieten en ontspannen. Als je thuis een bad hebt dan kun je hier uiteraard ook voor kiezen. Je favoriete badschuim in het water, houdt het licht eens uit en maak gebruik van kaarslicht, zet een rustgevend muziekje op of geniet juist van de stilte.

Massage

Stress en spanningen gaan zich vaak vast zetten in onze spieren en hierdoor kun je tevens last krijgen van hoofdpijn etc. Om je spieren weer los te krijgen en spanning los te laten adviseer ik je om je af en toe eens te laten masseren. Dit stimuleert tevens de doorbloeding en voert afvalstoffen af. Gun jezelf af en toe een behandeling.

Gezonde voeding

Voeding is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. In de gehaaste maatschappij zijn er velen die kiezen voor het gemak van voorgesneden groentes, kant en klaar pakjes etc. Dit is sneller en makkelijker, maar zeker niet gezonder. Kies er eens vaker voor om producten te kiezen die dicht bij de natuur staan, eerlijke producten. Koop verse groenten en vers fruit en snij deze zelf. Haal eens vlees bij de slager of vis bij de vishandel. Plan tijd in om de boodschappen in huis te halen en bewust te koken. Zorg dat je niet onder tijdsdruk staat, zodat je er van kan genieten en je niet hoeft te haasten. Dek de tafel en geniet van de heerlijke maaltijd die je bereid hebt. De tv, mobiele telefoons en ipads uit en de volledige focus op de maaltijd. Ervaar het verschil.

Beeldschermen en overige prikkels uit

Hoe vaak heb jij je smartphone en/of tablet in je hand om even je mail te checken, op facebook te kijken of het laatste nieuws te volgen? Daarnaast zit je overdag waarschijnlijk regelmatig tegen een computerscherm of tv scherm aan te kijken. Dit begint vaak ’s ochtends al bij het opstaan en vaak eindigt dit pas voordat je gaat slapen. Het is bewezen dat het licht van de beeldschermen ons continu alert en gefocust houdt, waardoor o.a. slaapproblemen veroorzaakt worden. Tevens zitten we vaak in dezelfde houding waardoor lichamelijke klachten gaan ontstaan.Om die overkill aan prikkels te verminderen en ons lichaam en geest te laten ontspannen is het aan te raden om regelmatig eens je smartphone, ipad, tv etc. bewust uit te zetten, het licht te dimmen en / of gebruik maken van kaarslicht. Geniet van de rust.

Gun jezelf dat ene moment op de dag en geniet!

Wil je meer over dit onderwerp weten of heb je vragen, neem dan contact met me op via de contactpagina op de website www.uniqcoachencare.nl

Terug naar overzicht