Ho ho ho…geen stress tijdens de feestdagen!

30 oktober 2019 Feestdagen

De drukste tijd van het jaar komt er weer aan; de feestdagen! De tijd waarin  zaken afgerond moeten worden op het werk, maar ook de tijd van cadeautjes, familie, feestjes, borrels, kerstvieringen etc. We kijken vaak uit naar deze gezellige tijd van het jaar, maar velen zijn ook blij als de feestdagen weer voorbij zijn. Door alle drukte rennen we van het een naar het ander. Dit vraagt veel van ons organisatorisch vermogen en het is niet gek dat veel mensen stress ervaren rondom de feestdagen om alles op tijd te regelen en te organiseren.

Minder stress, meer genieten!

Hoe fijn zou het zijn als we minder last van stress zouden hebben rondom de feestdagen en meer kunnen genieten. Daar zijn deze dagen toch eigenlijk voor bedoeld. Juist om even te ontkomen aan alle drukte en met elkaar te genieten en te ontspannen. Misschien kunnen onderstaande tips je helpen om dit jaar minder stress te ervaren in november en december.

Vier de feestdagen zoals jij dat wilt

Heel vaak hebben we een standaard draaiboek hoe de feestdagen ingevuld worden. Dit soort patronen sluipen er vanzelf in en automatisch wordt elk jaar hetzelfde gepland. Heb je er weleens bij stil gestaan wat jij nou eigenlijk zelf graag zou doen met de feestdagen? Geniet je er juist van om met de hele familie samen te zijn of kies je er liever voor om weg te gaan en de tradities te vermijden? Kies eens voor een invulling waar jij je goed bij voelt.

Start op tijd met de voorbereidingen voor de feestdagen

Het lijkt altijd nog zo ver weg, maar dan staan de feestdagen toch ineens weer voor de deur. We zijn in november en december allemaal druk met ons werk en de Sinterklaas perikelen. Zodra dat voorbij is, is de tijd tot de kerst nog maar kort. Om te voorkomen dat je vlak voor sinterklaas en kerst nog stress hebt om alle inkopen te doen, is het verstandig om hier al op tijd mee te beginnen. Denk van te voren al na over welke versiering en cadeautjes je in moet slaan en welke gerechten je misschien wilt gaan maken. Wanneer je hier van te voren al over nadenkt en al een start maakt met de inkopen, dan kun je dit spreiden over de weken voor de feestdagen.

Plan momenten voor jezelf in

Juist doordat de laatste maanden van het jaar zo druk zijn, is het belangrijk ook momenten voor jezelf in te plannen zodat je op kunt laden. Plan daarom heel bewust momenten voor jezelf in om iets te doen wat jij leuk vindt en waar je energie van krijgt. Denk bijvoorbeeld aan sporten, iets creatiefs doen of een warm bad nemen.

Sta bewust stil bij de momenten met elkaar

We worden meestal geleefd en we gaan maar door. Dit is vaak nog erger in de laatste maanden van het jaar. Hierdoor staan we niet stil bij de momenten die eigenlijk heel waardevol zijn. Probeer eens vaker stil te staan bij de momenten die er echt toe doen, zoals het aan tafel zitten met je gezin of iets leuks doen op het werk of met je vrienden. Zo leer je weer waarderen wat je hebt en daar krijg je gegarandeerd positieve energie van.

Ga naar buiten

In de laatste maanden van het jaar zitten we vaak al meer binnen. We gaan we in het donker van huis en komen in het donker weer terug. Juist in deze tijd is het goed om vaker naar buiten te gaan op de momenten dat dit kan. Ga in het weekend eens wat vaker wandelen of sporten. Ook kun je er voor kiezen om in je lunchpauze een frisse neus te halen. Het geeft je nieuwe energie wanneer je buiten bent.

Stel grenzen

Grenzen stellen is altijd belangrijk. In de tijd voor de feestdagen is dit misschien nog wel extra belangrijk, omdat het dan extra druk is. Wanneer iemand je vraagt om iets te doen of om af te spreken, bekijk dan eerst eens goed je agenda voordat je er op in gaat. Blijf alert op wat je aan kunt en wat eigenlijk te veel energie en/of tijd kost. Wanneer je het moeilijk vindt om nee te zeggen, dan kun je dit ook aangeven. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik vind het heel vervelend en ik had het graag voor je gedaan, maar ik kan dit er nu niet bij hebben.’

Zorg voor gezelligheid en rust in je eigen huis

In de laatste maanden ben je meer binnen dan buiten doordat het sneller donker wordt. Zorg in die tijd juist voor verlichting en gezelligheid in huis. Zorg dat je rust ervaart als je thuis komt en dat het er warm en fijn is. Wanneer er rust en gezelligheid in je huis is, dan zorgt dit ervoor dat je eerder kunt ontspannen en dus kunt opladen.

Relaxed de feestdagen in!

Bovenstaande tips helpen jou hopelijk om ook relaxed de feestdagen in te gaan. Het is nu begin november, dus kijk wat jij nu al kunt voorbereiden of regelen voor de komende tijd. Zorg dat je zoveel mogelijk stress vermijdt en ga heel bewust genieten van deze mooie tijd van het jaar.

UniQ coach&care wenst jou heel veel succes en alvast hele relaxte en gezellig feestdagen toe! Geniet!

Terug naar overzicht