Grenzen aangeven; waarom is dit zo moeilijk?

14 augustus 2018

Grenzen aangeven! Hoor jij regelmatig dat je dit meer moet doen? Of zeg je het misschien zelf tegen anderen? Of wellicht tegen jezelf? Het is zo makkelijk gezegd, maar voor velen moeilijk om te doen.

De stress van deze tijd

We leven in een tijd en maatschappij waarin er veel van ons wordt verwacht . Er zijn verschillende redenen waarom de druk soms als heel hoog wordt ervaren. Grenzen aangeven wordt hierdoor moeilijker.  Je kunt hierbij o.a. denken aan:

Verschillende rollen

We hebben tegenwoordig veel rollen te vervullen zoals de rol van partner, vader / moeder, werknemer of werkgever, vriend / vriendin, collega etc. Daarnaast willen we vaak ook graag nog hobby’s uitvoeren. Al deze rollen vragen tijd en aandacht en we willen die ook allemaal zo goed mogelijk uitvoeren. Het is moeilijk om daarnaast ook nog een moment rust te pakken en te ontspannen.

Presteren

Heel veel mensen hebben de overtuiging dat je moet presteren. Hoe succesvoller je baan is, hoe succesvoller jij bent. Hoe meer geld er verdiend wordt, hoe beter het is. Er is soms tevens sprake van een bewijsdrang naar de mensen om je heen. Als je in zo’n overtuiging zit en zo’n grote drive hebt, dan is het lastig om dit los te laten. Laat staan met de huidige verwachting dat je altijd maar bereikbaar moet zijn. De smartphones staan 24 uur per dag aan en de mails en berichten stromen ook buiten werktijd binnen.  Voor velen is het inmiddels een gewoonte geworden om dit continu bij te houden.

Groepsdruk

Wanneer je in een team werkt dan ben je vaak samen verantwoordelijk voor een taak of project. Er wordt van je verwacht dat je hier allemaal even hard aan werkt. Wanneer het even minder goed met je gaat en je voelt dat de druk te hoog wordt, dan is het moeilijk om dit aan te geven. Zeker wanneer je je realiseert dat wanneer jij minder werkt, dat de druk bij je collega’s hoger wordt. Durf jij dan toch voor jezelf te kiezen? Of ga je voor het groepsbelang ten koste van jezelf?

Als de stress te veel wordt en het niet meer lukt om de rollen en werkzaamheden met aandacht uit te voeren, dan kun je het gevoel krijgen dat je achter de feiten aan loopt. Je verliest jezelf uit het oog en je staat niet meer stil bij wat nu eigenlijk goed en gezond voor je is.

Grenzen aangeven… Waarom is dit zo moeilijk? 

Als je op het punt komt dat het allemaal te veel is en je er eigenlijk niks meer bij kunt hebben, dan is je grenzen aangeven essentieel. Toch is het vaak moeilijk om dit te doen, ondanks dat je voelt dat het genoeg is en alles in je schreeuwt om rust. Waarom is dit toch zo moeilijk? Hieronder enkele voorbeelden die ik in mijn praktijk vaak hoor:

Faalangst

Een veel voorkomende reden om geen nee te durven zeggen is het gevoel van falen. Je wilt graag laten zien dat je het wel kunt en  je wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen of van jezelf. De angst om het niet te kunnen overheerst, je gaat vaak nog beter je best doen waardoor je uiteindelijk teveel van jezelf gaat vragen.

Kwetsbaarheid

Als je nee zegt dan stel je jezelf kwetsbaar op. Je geeft aan dat het teveel wordt. Dit gaat vaak gepaard met de angst voor het oordeel van de ander: wat zal hij/zij dan wel over mij denken? Zeker wanneer je je grenzen aan moet geven bij iemand waar je afhankelijk van bent, bijvoorbeeld je leidinggevende. Dan weegt het oordeel nog zwaarder en maakt de kwetsbaarheid groter.

Collegialiteit

De waarde van collegialiteit is bij velen groot. Niemand wil graag collega’s met meer werk opzadelen. Ondanks de te hoge druk ga je toch snel te lang door voor het belang van het team. Dit heeft uiteindelijk het tegenovergestelde effect en is de kans op langdurige uitval groot.  De belasting voor de collega’s wordt dan des te groter.

Angstcultuur

Wanneer er sprake is van een angstcultuur, dan ontstaat voor velen een onveilige werksfeer. Het aangeven van grenzen wordt daardoor moeilijker. Werknemers zijn regelmatig bang voor de acties en reacties van de leidinggevende en van sommige collega’s. Dit  resulteert in nog meer stress en een gevoel van onmacht. Dominantie en gebrek aan integriteit worden voornamelijk als oorzaak genoemd van een angstcultuur.

‘Nee’ zeggen tegen een ander is ‘ja’ zeggen tegen jezelf!

We zijn het verleerd om naar je lichaam te luisteren en om jezelf op de eerste plaats te zetten. Wanneer je zelf goed in je vel zit, dan kun je er ook veel beter zijn voor de ander! Laat het daarom niet te ver komen. Sta eens bewust stil bij jezelf (en je situatie) en luister vaker naar de signalen van je lichaam. Geef tijdig je grenzen aan, hoe moeilijk dat ook is. Wanneer je dit punt steeds langer uitstelt, dan zullen de gevolgen voor jezelf en je omgeving alleen maar groter worden.

Start vandaag nog en zeg eens vaker volmondig ‘JA’ tegen jezelf!

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Wil je leren om beter je grenzen aan te geven en jezelf wat vaker op de eerste plaats te zetten? Kom dan eens langs bij UniQ coach & care voor een vrijblijvend gesprek om meer inzicht te krijgen.

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht