De stap van kwetsbaarheid naar groei

8 november 2018

In mijn werk als coach, maar ook in mijn eigen omgeving, merk ik elke keer weer hoe moeilijk het is om je kwetsbaarheid te tonen en je open te stellen voor iemand anders. Het is veel makkelijker een ander te adviseren om met iemand te gaan praten. Wanneer het jezelf aan gaat, dan is het toch een stuk moeilijker. Vrijwel iedereen probeert het zo lang mogelijk zelf op te lossen of hoopt dat het vanzelf wel weer beter gaat. We zijn vaak hard voor onszelf en we MOETEN vooral heel veel van onszelf. Waarom is er toch die drempel? Waar komt die angst voor kwetsbaarheid vandaan? Waarom maken we het onszelf soms zo ongelofelijk moeilijk?

Tijd voor jezelf

Iedereen zit anders in elkaar en ook iedereen gaat anders met emoties en kwetsbaarheid om. De kunst is om te leren luisteren naar je eigen lichaam en vaker bewust stil te staan bij wat jij nodig hebt. Door de hectische maatschappij waar we in leven is dit vaak moeilijk en cijferen we onszelf teveel weg voor anderen. We vergeten onszelf en onze eigen behoeftes in het geheel. Kortom: we worden geleefd.

Tijd dus om het heft weer in eigen hand te nemen en meer momenten voor jezelf te pakken. Momenten om stil te staan bij jezelf en jouw wensen en behoeftes. Wat wil JIJ?

Sommige mensen kunnen dit heel goed zelf, anderen vinden het fijn om hierin begeleid te worden. Dit kan op vele manieren en ook hierbij geldt dat dit voor iedereen anders is. De een doet dit door het volgen van cursussen of workshops waarbij je begeleid wordt, de ander doet dit door met een goede vriend of vriendin te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Het is maar net wat bij jou past en waar jij behoefte aan hebt op dat moment.

Eigen ervaring

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat alle beetjes helpen. Het is echt een verrijking wanneer je af en toe de confrontatie met jezelf aan gaat en uit je comfort zone stapt. Ik heb juist voor het vak coaching gekozen, omdat het mezelf ontzettend veel heeft gebracht.

Tot mijn 25e levensjaar leek mijn leven rustig voort te kabbelen. Na mijn opleiding kreeg ik direct een baan, ik woonde samen in een leuk huis, had fijne sociale contacten en een lieve familie. Eigenlijk had ik niks te klagen, maar toch was er van binnen iets aan het knagen. Elke keer dacht ik weer dat het een fase was en ging weer door. In de tussentijd was ik me aan het verdiepen in manieren om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Aan de ene kant wilde ik meer ontdekken, aan de andere kant voelde ik een angst om hiermee te starten. Ik was bang voor de kwetsbaarheid en de invloed die het zou gaan hebben. Ondanks dat ik graag meer uit mijn leven wilde halen, was ik ook bang voor verandering. Ik heb hiermee geworsteld en elke keer opnieuw overwogen wat ik moest doen. Toch voelde ik dat ik niet sprankelde en ik wilde meer. Ik heb de stap gezet en ben de confrontatie met mezelf aangegaan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het intensief bezig zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb regelmatig spiegels voorgehouden gekregen en ben soms hard geconfronteerd met mezelf. Ik heb me regelmatig heel kwetsbaar gevoeld en heb menig traan gelaten. Toch voelde het elke keer wel als een stap vooruit.

Verandering

Ik leerde veel over mezelf en zag welke patronen ik automatisch had aangeleerd. Zo werd ik me bewust van wie ik ben en waar ik voor sta. Daarnaast kreeg ik inzicht in welke oude patronen niet goed voelden en welke ik wilde doorbreken. Alles waar ik me bewust van werd vloeide automatisch door in mijn leven. Ik begon te veranderen en de mensen om mij heen, met name degene die het dichtst bij me stonden, merkten dit ook. Het vroeg ook iets van hen. Door veel te praten met elkaar en inzicht te geven in mijn gevoel en denkwijze heeft dit uiteindelijk gezorgd voor een nog diepere band.

Uiteraard zijn er in die tijd ook dingen veranderd die gepaard gingen met verdriet. Ik heb los moeten laten en nieuwe starten gemaakt. Dit was heftig en intens, maar achteraf gezien is dit goed geweest. De ervaringen die ik hiermee heb opgedaan zijn uiteindelijk een verrijking en ontzettend leerzaam. Er zijn deuren gesloten, maar er zijn er ook weer open gegaan. Dit geeft weer veel energie en zorgt tevens weer voor groei.

Als ik terug kijk op de afgelopen jaren, dan ben ik trots op mijn ontwikkeling en op de stappen die ik heb gezet.

Professionele ontwikkeling

Mijn passie voor coachen is hierdoor ontstaan. Ik heb zelf ondervonden wat het effect van coaching is en heb hard gewerkt aan mijn professionele ontwikkeling. Nu heb ik een grote drive om anderen te begeleiden. Met als resultaat dat ook zij uiteindelijk kunnen zeggen dat ze trots zijn op zichzelf en blij zijn met de stappen die ze hebben gezet. Voor mij is het elke keer weer mooi en dankbaar om iemand de deur uit te zien lopen die (weer) sterker in het leven staat en bewuster is van zijn/haar eigen leven.

De eerste stap moet je zelf zetten

Hoeveel tips en adviezen je ook krijgt, hoeveel artikelen je ook leest, uiteindelijk gaat het er om wat goed voelt voor jou. Kies je eigen moment om bewust stil te staan bij jezelf en op welke manier je dat wil doen. Je zal altijd zelf de eerste stap moeten zetten, hoe moeilijk dit soms ook lijkt. Wellicht herken je iets van jezelf in mijn verhaal en geeft het je kracht om de stap van kwetsbaarheid naar groei te gaan zetten. Mocht je hier eens vrijblijvend verder over willen praten en op een laagdrempelige manier kennismaken, dan ben je van harte welkom! Ik weet uit ervaring hoe moeilijk de stap is en daarom heb ik al veel bewondering voor het feit dat je de stap zet. Hoe groot of klein de stap ook is, elke stap is er een.

Vrijblijvend kennismaken? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek! Je kunt me bereiken door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen op mijn website.

Terug naar overzicht