De positieve effecten van een burn-out

18 december 2018

Je bent te lang doorgegaan, je hebt de signalen van je lichaam te lang genegeerd en je hebt vaak de dingen alleen willen oplossen. Tot het moment dat je volledig uitgeput bent en de huisarts je vertelt dat je een burn-out hebt. Een BURN-OUT!!!!

Hier zit je niet op te wachten. Wanneer het zo ver is, dan kost het vaak een lange tijd om van een burn-out te herstellen. Deze periode is voor velen zwaar en frustrerend. Je wilt zo graag weer aan de slag, maar het lukt gewoonweg niet. Er is geen ontkomen meer aan; jijzelf bent nu de nummer 1 op je prioriteitenlijstje.

Negativiteit versus positiviteit

Ondanks dat het natuurlijk heel zwaar is om een burn-out te hebben, heeft het ook zeker positieve effecten. Op het moment dat je er midden in zit zal je dit niet zo ervaren, maar als je er later op terug kijkt dan zal je zien dat het je zeker iets heeft opgeleverd. De positieve effecten van een burn-out zullen pas later zichtbaar worden.

De positieve effecten van een burn-out

Vaak worden de positieve effecten van een burn-out niet besproken. De nadruk ligt bijna altijd op de heftige symptomen die bij een burn-out aan de orde zijn. Uiteraard zit niemand te wachten op een burn-out. Wanneer je echter toch een burn-out krijgt, dan kan het een lichtpuntje zijn om te weten dat het uiteindelijk ook iets positiefs kan opleveren. Hieronder heb ik een aantal positieve effecten van een burn-out toegelicht.

Jezelf leren kennen

Je zal mogelijk denken: ‘ik ken mezelf al lang’. Dat is iets wat we vaak denken en toch missen we hier een stuk zelfkennis. Er wordt niet voor niets gezegd dat ‘je jezelf tegen komt’. Tijdens een burn-out word je geconfronteerd met jezelf. Waarom pak je dingen op een bepaalde manier aan? Waarom reageer je op een bepaalde manier op mensen of situaties? Dit komt ergens vandaan. Wanneer je tijdens een burn-out met jezelf aan de slag gaat, dan ga je veel meer stil staan bij wie je bent en waarom je bepaalde dingen doet. Er zullen patronen duidelijk worden. Vaak besef je dan eigenlijk pas wat bij jou past en wat niet. Hierdoor kun je andere overtuigingen gaan krijgen en kom je dichter bij jouw eigen kern. 

Bewuster in het maken van keuzes

Door een burn-out word je compleet geveld en moet je stap voor stap je leven weer op gaan bouwen. Hierdoor word je bewust van welke dingen voor jou prioriteit hebben en waar jij gelukkig van wordt. Normaal gesproken staan we hier niet zo veel bij stil. We leven in een bepaalde structuur die er automatisch insluipt. Het is vaak druk en daardoor ontbreekt het aan de tijd om eens bewust stil te staan over de invulling van je leven. Bij een burn-out word je min of meer gedwongen om na te denken over jouw prioriteiten en wat belangrijk is in je leven. Hierdoor ga je ook na je burn-out bewuster nadenken over de invulling van je leven.

Een betere balans in je leven

Tijdens een burn-out maak je de balans voor jezelf op. Wat is belangrijk, waar haal ik voldoening uit, wat heb ik nodig en wat wil ik vooral niet (meer). Doordat je je leven weer stap voor stap opbouwt, kun je ervaren hoe het voor jou zou zijn wanneer je eens wat vaker dingen voor jezelf zou doen of wat vaker je rustmomenten pakt. Daarnaast kun je tijdens het opbouwen van je werkzaamheden ervaren hoe het is om minder uren in de week te werken. Wellicht kom je hierbij tot de ontdekking dat je de invulling van je dagen toch net even anders wilt dan voorheen. Hierdoor kom je tot een betere balans. Een balans die bij jou past.

Beter beeld van valkuilen en grenzen

Bij een burn-out wordt het soms pijnlijk duidelijk waar jouw valkuilen liggen en over welke grenzen je heen gegaan bent. Waarschijnlijk was je je hier al van bewust, maar heb je hier geen aandacht aan besteed. Je bent hier nu keihard mee geconfronteerd en je bent waarschijnlijk ontzettend geschrokken wat voor effect dit nu heeft. Je wilt dit in de toekomst hoe dan ook vermijden. Wanneer je hierover praat met bijvoorbeeld een coach, dan zal hier aandacht aan besteed worden en leer je om je bewuster te zijn van je valkuilen en grenzen. Zo leer je je valkuilen tijdig te herkennen en hoe je hier op kunt anticiperen. Automatisch ga je er meer bij stil staan en je bent je er bewust van wat er kan gebeuren als je de signalen negeert. Je realiseert je des te meer dat je niet meer in een burn-out terecht wilt komen.

Sterker uit een burn-out

Een burn-out is zwaar en je wilt dit het liefst voorkomen. Wanneer het toch zover is gekomen en je hebt een burn-out, probeer dan te onthouden dat je hier sterker uit gaat komen! Neem je tijd, probeer te accepteren dat je die tijd ook nodig hebt en zoek de hulp en begeleiding die bij jou past.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je weten wat ik voor je kan betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact op met UniQ coach & care.

 

Terug naar overzicht