Meer lachen op het werk

27 augustus 2018

Heb jij vandaag al gelachen? Daar wordt je dag toch leuker door? Heb je weleens stil gestaan bij de kracht van de lach?

Lachen is gezond

Ze zeggen niet voor niks dat lachen gezond is. Je wordt er blij van en het geeft je energie. Toch wordt er op de werkvloer ook weleens moeilijk over gedaan. Wanneer je teveel aan het lachen bent op je werk, dan wordt het al snel bestempeld als inefficiënt werken. Je maakt plezier en dus ben je niet serieus aan het werk. Zonde! Het is juist heel goed wanneer je tijdens het werk (en in de privé situatie) regelmatig lacht en lol hebt. Het is bewezen dat lachen op het werk meer energie geeft en zorgt voor meer werkplezier. Hierdoor is het stress verlagend en maakt het de kans op ziekteverzuim kleiner.

De positieve effecten van lachen

Wanneer je lacht gebeurt er veel in je lichaam met veel positieve effecten. Hierdoor wordt de kracht van lachen ook nog eens onderbouwd en kunnen we daadwerkelijk zeggen dat lachen gezond is. Maar wat gebeurt er nu precies in je lichaam wanneer je lacht?

Hersenen

Als je lacht maken je hersenen endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Dit hormoon werkt ontspannend en pijnstillend. De hypofyse pompt de endorfine in je bloed. De temperatuur van je lichaam gaat omhoog, je bloed gaat sneller stromen en dat verbetert de doorbloeding. Dit werkt stressverlagend en het stimuleert je immuunsysteem. Lachen lijkt depressie, bezorgdheid en slapeloosheid te verminderen.

Spieren

Wanneer je lacht zet je heel veel spieren in beweging. Alleen al in je gezicht span je al zeker 15 spieren aan. Daarnaast span je ook je buikspieren en middenrif aan. Denk maar eens aan de momenten dat je pijn in je buik hebt van het lachen.

Uitstraling

Naast de fysieke uitwerking, maakt lachen je ook nog eens mooier. Wanneer je lacht verandert je uitstraling. Dit maakt je aantrekkelijker en zal meer zelfvertrouwen geven. Wanneer je lacht en je hierdoor een meer open uitstraling hebt, ben je ook vaak toegankelijker voor anderen. Je komt hierdoor makkelijker in contact met anderen.

Zelfspot

Wanneer je om jezelf kunt lachen en af en toe positieve zelfspot hebt, dan kan dit er in resulteren dat zorgen en onzekerheden minder groot worden. Het maakt je rustiger en het verminderd stress. Wanneer je even wat meer spanningen voelt dan anders, vraag dan eens aan een collega om af en toe een spiegel voor te houden door bijvoorbeeld te zeggen: “Zit je weer lekker op je mopperstoel? Dat doe je goed!”. Hierdoor ga je relativeren doordat een ander je weer aan het lachen krijgt.

Verbinding

Humor verbind mensen met elkaar. Wanneer je plezier hebt en dit uitstraalt, dan ben je toegankelijker dan wanneer je een chagrijnig gezicht op zet. Wanneer je toegankelijker bent voor anderen ga je sneller dialogen aan en kun je eerder verbinding met elkaar krijgen. Er ontstaat een groter teamgevoel en uiteindelijk zal je meer voor elkaar over hebben. Dit zorgt voor meer draagkracht en acceptatie.

Tips voor meer humor en werkplezier

  1. Lach eens wat vaker naar de mensen die je tegen komt. Je zal zien dat je 9 van de 10 keer een mooie glimlach terug krijgt. Of zeg eens wat vaker ‘goedemorgen’ op een vrolijke toon. Wedden dat je een glimlach bij de ander op zijn gezicht tovert?!
  2. Gebruik bij het maken van presentaties meer humor door de manier van vertellen of door gebruik van humoristische afbeeldingen. Hierdoor heb je meer de aandacht en blijft de informatie beter hangen. Zie hiervoor ook eens het Tedx filmpje van Andrew Tarvin over humor op het werk.
  3. Wanneer je collega naar de wc gaat, hang in de tussentijd dan eens een post-it op zijn/haar scherm met een compliment of een leuke tekst.
  4. Successen moet je vieren, ook de kleine successen. Vaak wordt dit vergeten en gaan we weer verder met de orde van de dag. Maak het eens zichtbaar! Hang bijvoorbeeld eens slingers op, zet een vrolijk muziekje op of neem iets lekkers mee voor je collega’s. Hierdoor creëer je er echt een gevoel bij en dit zorgt er tevens voor dat je dit moment niet zo snel meer vergeet.

Lachen is leuk!

Naast dat het bewezen is dat lachen gezond is en stressverlagend werkt, is het ook gewoon leuk! Je zal zien dat je met een fijner gevoel naar je werk gaat en dat humor verbind. Niemand zit te wachten op een zuurpruim, toch?! Dus zet je mooiste glimlach op en laat je collega’s maar eens lekker mee lachen. Breng meer humor op de werkvloer en je zal zien dat het werkplezier bij zowel jou als je collega’s groter wordt!

Is het lachen jou vergaan en zou je dit graag weer terug willen krijgen? Laat mij je helpen! Via de website kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen; ik zal je met een lach ontvangen! 

Terug naar overzicht