Stress bij Coming out

11 oktober 2019

Op vrijdag 11 oktober is het ‘Coming out day’. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan het moment dat mensen kenbaar willen maken (coming out) dat zij homo, lesbienne, biseksueel of transgender zijn. Maar waarom zou je andere mensen eigenlijk moeten vertellen dat je homoseksueel of transgender bent? Hetero’s vertellen dat toch ook niet? Helaas is het in de huidige maatschappij nog steeds nodig om uit de spreekwoordelijke kast te komen, omdat het nog steeds gezien wordt als ‘anders dan de norm’. Het kan voor sommigen dan ook als heel stressvol worden ervaren worden om dit kenbaar te maken aan de buitenwereld.

Geaardheid

Er zijn veel discussies over homoseksualiteit en transgenders en iedereen heeft hier zijn eigen mening over. Zo wordt er door sommigen gedacht dat het een keuze is. Waarom zou men voor een moeilijke weg zou kiezen met (voor)oordelen, afwijzing, kwetsbaarheid etc. als het ook makkelijk kan? Ik ben er van overtuigd dat dit zeker geen keuze is! Dit soort discussies maken het juist moeilijker voor de mensen die hiermee worstelen. De stress en kwetsbaarheid nemen toe en de stap van de coming out wordt steeds groter. Behandel elkaar liever met respect. Luister eens naar iemands verhaal voordat je een mening vormt want de worsteling is vaak al pittig en stressvol genoeg.

Stress bij een coming out

Het kan soms erg confronterend zijn om tot de ontdekking te komen dat je je aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht of dat je je meer man voelt dan vrouw of andersom. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. De een is er al snel heel open over, de ander vecht tegen deze gevoelens en houdt dit het liefst zo lang mogelijk geheim. Het kan een onzeker gevoel geven en veel vragen oproepen zoals; Hoe moet ik hier nu mee omgaan? Kan ik niet toch nog verliefd worden op iemand van het andere geslacht? Hoe zal mijn omgeving hier op gaan reageren? Wil ik dit wel? Je weet en voelt dat je iets met deze gevoelens moet, maar hoe moet je dit aanpakken? Hoe stap je over je angsten heen?

Zo’n situatie kan erg stressvol zijn omdat het moeilijk kan zijn om dit met iemand te delen. Sommigen mensen lopen er jaren mee rond en leiden zelfs een ‘dubbelleven’. Gelukkig zijn er ook anderen die er makkelijker mee om gaan, maar hoe dan ook gaat er altijd een strijd met jezelf, je gevoelens en de buitenwereld aan vooraf.

Wanneer deze stress te lang aan houdt, dan kan dit uitputting tot gevolg hebben. Je kunt je kwetsbaar voelen, moe en ervaart mogelijk lichamelijk klachten als gevolg van alle stress. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn, buikpijn, pijn aan rug, nek en schouders.

Tips voor een coming out

Wanneer er sprake is van de worsteling van een coming out, dan kunnen onderstaande tips wellicht helpen in het proces.

Tempo

Wat heel erg belangrijk is, is dat je het proces in je eigen tempo doorloopt. Jij bepaalt wanneer het tijd is om er met anderen over te praten. Volg hierin je eigen gevoel en laat je nooit opjagen. De een doet dit nu eenmaal makkelijker dan de ander.

Zelfacceptatie

Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat de gevoelens zijn die je hebt en ervaar hoe dit voor jou voelt. Vraag jezelf eens af wat jij zou willen, los van de buitenwereld. Het is belangrijk dat je dit zuiver krijgt voor jezelf en dit voor jezelf kunt accepteren.

Praten

Als je op zoek bent naar duidelijkheid voor jezelf, dan kan het helpen om er met iemand over te praten. Door in gesprek te gaan met iemand kun je nieuwe inzichten krijgen en kun je je verhaal kwijt, wat al enige druk van je schouders haalt. Tevens is dat een eerste stap om te peilen hoe er op gereageerd wordt. Kies hier iemand voor uit die je vertrouwd en die er positief op zal reageren. Iemand die goed kan luisteren en jou waardeert om wie je bent! Dit kan een goede vriend/vriendin zijn, een familielid of een hulpverlener.

Tijd

Het kan zijn dat mensen niet meteen positief reageren, denk hierbij bijvoorbeeld aan je ouders. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat er negatief naar jou of je geaardheid gekeken wordt. Zoals je zelf tijd nodig hebt gehad om aan het idee te wennen, hebben anderen waarschijnlijk ook gewoon even tijd nodig om er aan te wennen.

Stap voor stap

Wanneer je twijfelt of iemand positief op je coming out zal reageren, dan kun je eerst eens voorzichtig nagaan hoe diegene over homoseksualiteit en transgenders denkt.

Manier van vertellen

Wanneer je het moeilijk vindt om het uit te spreken, kies er dan voor om een brief te schrijven. Op deze manier kun je de tijd nemen om je gevoelens te verwoorden. Laat de brief lezen als je erbij zit of, als je dit fijner vindt, dan kun je er ook voor kiezen om dit juist niet te doen.

Informatie

Je kunt ook informatie inwinnen bij het COC of bezoek eens een bijeenkomst van een LHBTQI+ groep. Hierin kun je ervaringen van anderen horen en kun je in een ‘veilige omgeving’ jouw eigen verhaal doen.

Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor de manier die het fijnst voelt voor jou!

Wanneer is het goede moment?

Ondanks dat er een Coming out day is, wil dit natuurlijk niet zeggen dat dit het juiste moment is voor jou. Het moment van een coming out is persoonlijk en bepaal je helemaal zelf! Het moet allereerst goed voelen. Het kan fijn zijn om eerst zelf aan het idee gewend te zijn of wellicht ben je zo verliefd dat je hier eigenlijk niet meer geheimzinnig over wilt doen.

Wanneer je het niet kunt vertellen

Er zijn ook jongeren die er bewust voor kiezen om het niet te vertellen. Dit kan zijn uit angst om gepest te worden of dat ze bang zijn vrienden of familie te verliezen. Het komt in sommige families ook voor dat het niet geaccepteerd wordt en zelfs als een schande wordt gezien. Dit kan te maken hebben met cultuur of geloof. Sommigen kunnen zelfs in gevaar komen als ze dit zouden vertellen.

Het kan mentaal erg zwaar zijn wanneer je hier niets over kunt vertellen. Wanneer je in zo’n situatie zit, dan is het voor jezelf wel goed om hier hulp voor te vragen bij iemand die je kan vertrouwen. Dit kan een familielid of vriend(in) zijn, maar bijvoorbeeld ook een huisarts of andere hulpverlener.

Kortom, kies voor je eigen geluk! De manier hoe je dit aanpakt en het tempo bepaal je zelf. Iedereen mag er zijn zoals hij/zij is en iedereen verdient het om gelukkig te zijn! De weg is niet altijd makkelijk, maar vaak kom je er sterker uit. En wanneer je zelf even vast loopt, weet dan dat er altijd mensen zijn die je willen helpen!

Meer weten?

Wil je meer over dit onderwerp weten of ben je op zoek naar een coach om je in het proces te begeleiden, neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Terug naar overzicht