Een coach…dat is iets voor jou!
2 november 2016
De laatste tijd horen we steeds meer over coaching, maar weten we eigenlijk wel wat dit precies inhoud? Wanneer kun je naar een coach toestappen? Er heerst nog steeds een taboe op het inschakelen van een coach. Vaak wordt dit gezien als een zwakte of een laatste redmiddel als je er echt niet zelf uit komt. Tijd om dit taboe te doorbreken en de drempel te verlagen!
Wat is coaching?
Iedereen heeft in zijn leven momenten dat het allemaal wat moeizamer gaat door bijvoorbeeld problemen in de thuissituatie, op het werk, verminderd zelfvertrouwen, angsten of gebeurtenissen uit het verleden.
Bij het inschakelen van een coach helpt deze je inzicht te krijgen in situaties, maar vooral in jezelf, wie je bent en waarom je op een bepaalde manier reageert en handelt. Je leert jezelf beter kennen en leert meer te vertrouwen op jezelf. Je krijgt handvatten om je gedachten en gevoelens meer te ordenen, je leert beter je grenzen aan te geven en de balans tussen werk en privé te vinden. Kortom, een coach begeleidt je in het sterker maken van jezelf.
Wanneer kun je een coach inschakelen?
Iedereen kan de hulp van een coach inschakelen. Je hoeft hiervoor geen verwijzing te halen bij je huisarts.
Het denkbeeld dat je pas naar een coach stapt wanneer de problemen echt te groot worden en je (bijna) in een burn-out zit wil ik graag wegnemen. Uiteraard kun je dan ook terecht bij een coach, maar waarom zou je het zo ver laten komen?
Iedereen loopt in zijn leven tegen dingen aan waarbij het zeer nuttig kan zijn om hier in begeleid te worden. Herken je jezelf in één van onderstaande situaties, dan kan coaching iets voor jou betekenen:
- Moeite hebben met nee zeggen en hierdoor het gevoel krijgen dat je geleefd wordt en te weinig tijd voor jezelf hebt;
- Je zit ergens mee en wilt hier in vertrouwen over praten met iemand die objectief is en niet oordeelt. Je hebt behoefte aan duidelijkheid;
- Verminderd zelfbeeld en dat heeft effect op je dagelijks functioneren;
- Je ervaart veel stress in de privésituatie en/of op het werk en je wilt hier graag verandering in brengen;
- Moeite met keuzes maken: je twijfelt over alles en je wilt hier krachtiger in worden;
- Je bent iemand verloren door overlijden of scheiding en hebt moeite om met dit verlies om te gaan en je leven opnieuw vorm te geven;
- Het gevoel hebben dat je constant achter de feiten aan loopt en dat het allemaal te snel voor je gaat;
- Je mist de uitdaging en sprankeling in je leven en je hebt het idee dat je op de automatische piloot leeft.
Dit zijn echter nog maar enkele voorbeelden. Uiteraard zijn er nog veel meer situaties te benoemen waar een coach je in kan begeleiden.
Durf jij te kiezen voor jezelf?
Wat belangrijk is, is dat je zelf voelt of jij goed in je vel zit of dat je merkt dat er iets toch niet helemaal lekker zit. Als je je hier bewust van bent en hier naar durft te luisteren is dat al een hele belangrijke stap.
Een tweede stap is de keuze maken of je hier iets aan wilt doen of niet. Zit hier een drempel voor jezelf of gun je het jezelf om je hier sterker in te maken? Durf en mag jij voor jezelf kiezen en je kwetsbaarheid tonen? Met als doel om hier sterker uit te komen? Een coach wil je graag helpen en zal niet schrikken van kwetsbaarheid. Hij/zij zal respect tonen, vertrouwelijk met de informatie omgaan, niet oordelen, objectief luisteren, je inzichten geven en je begeleiden met als doel om jou sterker te maken. Mocht het toch niet goed voelen, dan kun je er gewoon mee stoppen.
Dus waarom niet? Ik nodig je uit om de stap te zetten en het zelf te ervaren. Het zal je sterker maken!
Burn-out coach Breda
Wil je weten of ik jou kan helpen en of je bij UniQ coach & care aan het juiste adres bent, maak dan vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Stuur me een email, bel me of vul het contactformulier in op de website.
http://www.uniqcoachencare.nl/contact/
Terug naar overzicht